Het pad naar de Wendelaar; van idee naar realisatie

Beste bezoeker,     (Door Eef Poelma)

Via deze weblog kun je de bouw volgen van de Wendelaar, een rond en draaiend huis dat momenteel gebouwd wordt in de nieuwe wijk “Achter ‘t Holthuis” te Twello, gemeente Voorst. Altijd al geïnteresseerd in architectuur, kreeg ik in 1997 de kans mijn huidige huis te ontwerpen, aan de ringvaart van de Haarlemmermeer, tegenover Haarlem. Bij het bouwen van dit huis had ik de vrijheid om zelf vorm te geven aan de binnenkant, maar was ik voor wat betreft de buitenkant gebonden aan de gemeentelijke regels voor dijkhuizen in deze omgeving. Zie ook: Vijfhuizerdijk 198

De uitdaging bleef om een huis te ontwerpen naar eigen inzicht en volgens eigen vormgeving. Inspiratiebron was in eerste instantie de ‘geodesic dome’, opgebouwd uit geometrische vlakken:

In de zomer van 2008 gingen mijn vriend Cees Tinke en ik op zoek naar een geschikte plek om een dergelijk huis in Nederland te kunnen realiseren. Wij vonden een mooie locatie  in Twello. De medewerkers van de gemeente waren heel enthousiast over ons project en verleenden alle medewerking. Inmiddels waren wij via het idee van een grasdak voor de garage in contact gekomen met Grad van Heck van Groendak / Bouwpartners, die ons ook zijn hulp aanbood bij de realisatie van de woning. De vormgeving van de woning kende verschillende fasen, waarbij ook Jan Willem Bronk van Bouwpartners zeer actief meedacht; mede vanwege de  Nederlandse bouwregels die bijv. bepalen dat een kamer minimaal 260 cm hoog moet zijn, hebben we ervoor gekozen alles gelijkvloers te houden.

 

 

En de wens om de woning zoveel mogelijk in het landschap op te doen gaan, heeft geresulteerd in onderstaand ontwerp en in een glooiend terreinontwerp dat past bij het naastgelegen gebied.

 

 

 

 

 

 

We hopen je de komende maanden met berichtjes en actuele foto’s van de ontwikkelingen op de hoogte te houden.

 

Delen:
 • Print
 • Facebook
 • email
 • Hyves
 • Twitter

5 Reacties op “Het pad naar de Wendelaar; van idee naar realisatie”

 1. Anne zegt:

  Hoi Cees en Eef,

  Leuk dat jullie een website bijhouden! Het wordt nu toch wel echt werkelijkheid als je de foto’s ziet! Twello ligt nog geen eens zo ver weg van Velp vandaan zag ik net, gezellig!

  Groetjes Anne


 2. Corine zegt:

  Ik zag jullie huis in de Stentor en wil jullie graag feliciteren met dit prachtige huis. Initiatieven als die van jullie zullen we nog meer nodig hebben om de medemens en de regering, van de noodzaak om duurzaam te bouwen, te kunnen overtuigen.
  Complimenten !


 3. René Torley Duwel zegt:

  Kan Eef Poelmaa s.v.p. contact met mij opnemen i.v.m. artikel in Haarlems Dagblad: tel. 06-…….
  Dank,
  René


 4. Jan Frederiks zegt:

  prachtig ontwerp, trekt veel aandacht. Maar hoe gaatn de aansluitingen van gas, electra en water/afvoer in een dergelijk draaibaar huis?


 5. veronica zegt:

  Lieve Cees en Eef,
  Geweldig hoe jullie dit doorzetten!!!! Ongelooflijk dat de wendelaar werkelijkheid zoals ik het kende vanaf de maquette. Heel veel succes met alles en vooral veel plezier tijdens de bouw. Dikke knuffel Veronica


Reageer